HABERLER
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız
Beslenme ve Metabolizma
Genelde ve Hypoxi terapisinde sağlıklı beslenme enerji birimleri
Enerji sağlayan besin maddeleri
Makro besinler
1 g Karbonhidrat ort. 4,3 kcal
1 g Protein ort. 4,3 kcal
1 g yağ ort. 9,0 kcal
1 g alkol ort. 7,0 kcal
1 g balast maddesi (ham lif)0 kcal
Mikro besinler
Vitaminler
Mineral maddeleri
İz elementleri
“Pozitif” Bilanço: kcal – alımı > kcal tüketimi → Vücut ağırlığı artıyor
“Negatif” Bilanço: kcal – alımı < kcal tüketimi → Vücut ağırlığı düşüyor
Enerji ihtiyacını ne etkiler?
– Cinsiyet
– Yaş
– Vücut büyüklüğü (boy)
– Vücut ağırlığı (kg)
– Vücut bileşimi
– Metabolizma durumu
– “Enerji harcaması” / “Enerji tutumu”
– Vücut aktivitesi
Enerji ihtiyacı nasıl hesaplanır?
İnsanın enerji ihtiyacı temel dönüşüm + çalışma dönüşümü toplamıdır.
Basitleştirilmiş formül: 20 kcal / vücut ağırlığı, temel dönüşüm için ve 20 kcal / vücut ağırlığı, çalışma dönüşümü için (kadın, oturarak çalışma, spor yapmıyor)
Karbonhidratlar
“Vücudun yakıtı”
–Organizma için en önemli besin maddesi (şeker, nişasta)
Öneri: Karbonhidrattan toplam enerjinin % 50 – 60' ı.
Karbonhidratların görevleri:
– Kapasite enerjisi sağlar (kaslar, beyin, çok sayıda metabolizma işlemi) Sağlıklı karbonhidratlar = kompleks karbonhidratlar (Polisakkaritler) Nişasta, ekmek, hububat ürünleri, pirinç, patates olarak bulunur.
– yavaş, enerji harcanan metabolizma (Polisakkaritler önce parçalanarak Monosakkarit haline getirilir)
– Kan şekerini düşürür, Insulini artırır
– Uzun süreli tokluk sağlar
Sağlıksız karbonhidratlar = kısa zincirli karbonhidratlar
Üzüm şekeri, meyve şekeri, süt şekeri olarak bulunur, – çabuk alım ve metabolizma,
– yüksek kan şekeri ve Insulini artırır
– Aşırı alımda yağa çabuk dönüşür.
Proteinler
“Organizmanın yapı taşları”
– Kasların, organların, kemiklerin, cildin bileşim parçaları,
– Hormonların, enzimlerin parçaları,
– Kanda taşıyıcı görevi,
– Enerji sağlayıcı.
Öneri:Proteinden toplam enerjinin % 20' si.
Görevleri: Vücudun yapılanmasında ve yenilenmesinde vazgeçilmez.
Sağlıklı protein kaynakları
Beyaz et, balık, deniz ürünleri,
Protein, yumurta,
Ekşimik, süt ürünleri,
Sağlıksız protein kaynakları
Domuz eti (çok yağlı)
Sığır eti, haftada maksimum 2 defa (Purine)
Çalışan insanlar daha fazla Protein harcarlar (Vücut ağırlığı kg / 1 g.)
Yağlar
Vücudun esanslı yağlara da ihtiyacı vardır”.
– Yağ bir enerji kaynağıdır
– Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) alımını sağlar
– lezzet taşıyıcısıdır
Öneri: Yağdan toplam enerjinin ort. % 20 – maksimum % 30' u.
Yağlar, hayvansal ve bitkisel yağlar Doymuş, basit doymamış ve çoklu doymuş yağ asitleri olarak ayrılır.
% 30 luk ayırım! Bitkisel yağları tercih edin. Dikkat 1 g yağ = 9 kcal.
Su
– Öncelikle kilo vermek istendiğinde
– Spor yaparken
– Vücudun temizlenmesi için.
Beslenme ve Metabolizma
Genelde ve Hypoxi terapisinde sağlıklı beslenme enerji birimleri
Enerji sağlayan besin maddeleri
Makro besinler
1 g Karbonhidrat ort. 4,3 kcal
1 g Protein ort. 4,3 kcal
1 g yağ ort. 9,0 kcal
1 g alkol ort. 7,0 kcal
1 g balast maddesi (ham lif)0 kcal
Mikro besinler
Vitaminler
Mineral maddeleri
İz elementleri
“Pozitif” Bilanço: kcal – alımı > kcal tüketimi → Vücut ağırlığı artıyor
“Negatif” Bilanço: kcal – alımı < kcal tüketimi → Vücut ağırlığı düşüyor
Enerji ihtiyacını ne etkiler?
– Cinsiyet
– Yaş
– Vücut büyüklüğü (boy)
– Vücut ağırlığı (kg)
– Vücut bileşimi
– Metabolizma durumu
– “Enerji harcaması” / “Enerji tutumu”
– Vücut aktivitesi
Enerji ihtiyacı nasıl hesaplanır?
İnsanın enerji ihtiyacı temel dönüşüm + çalışma dönüşümü toplamıdır.
Basitleştirilmiş formül: 20 kcal / vücut ağırlığı, temel dönüşüm için ve 20 kcal / vücut ağırlığı, çalışma dönüşümü için (kadın, oturarak çalışma, spor yapmıyor)
Karbonhidratlar
“Vücudun yakıtı”
–Organizma için en önemli besin maddesi (şeker, nişasta)
Öneri: Karbonhidrattan toplam enerjinin % 50 – 60' ı.
Karbonhidratların görevleri:
– Kapasite enerjisi sağlar (kaslar, beyin, çok sayıda metabolizma işlemi) Sağlıklı karbonhidratlar = kompleks karbonhidratlar (Polisakkaritler) Nişasta, ekmek, hububat ürünleri, pirinç, patates olarak bulunur.
– yavaş, enerji harcanan metabolizma (Polisakkaritler önce parçalanarak Monosakkarit haline getirilir)
– Kan şekerini düşürür, Insulini artırır
– Uzun süreli tokluk sağlar
Sağlıksız karbonhidratlar = kısa zincirli karbonhidratlar
Üzüm şekeri, meyve şekeri, süt şekeri olarak bulunur, – çabuk alım ve metabolizma,
– yüksek kan şekeri ve Insulini artırır
– Aşırı alımda yağa çabuk dönüşür.
Proteinler
“Organizmanın yapı taşları”
– Kasların, organların, kemiklerin, cildin bileşim parçaları,
– Hormonların, enzimlerin parçaları,
– Kanda taşıyıcı görevi,
– Enerji sağlayıcı.
Öneri:Proteinden toplam enerjinin % 20' si.
Görevleri: Vücudun yapılanmasında ve yenilenmesinde vazgeçilmez.
Sağlıklı protein kaynakları
Beyaz et, balık, deniz ürünleri,
Protein, yumurta,
Ekşimik, süt ürünleri,
Sağlıksız protein kaynakları
Domuz eti (çok yağlı)
Sığır eti, haftada maksimum 2 defa (Purine)
Çalışan insanlar daha fazla Protein harcarlar (Vücut ağırlığı kg / 1 g.)
Yağlar
Vücudun esanslı yağlara da ihtiyacı vardır”.
– Yağ bir enerji kaynağıdır
– Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) alımını sağlar
– lezzet taşıyıcısıdır
Öneri: Yağdan toplam enerjinin ort. % 20 – maksimum % 30' u.
Yağlar, hayvansal ve bitkisel yağlar Doymuş, basit doymamış ve çoklu doymuş yağ asitleri olarak ayrılır.
% 30 luk ayırım! Bitkisel yağları tercih edin. Dikkat 1 g yağ = 9 kcal.
Su
– Öncelikle kilo vermek istendiğinde
– Spor yaparken
– Vücudun temizlenmesi için.